fredag 11 mars 2011

Ers höghet: Här kommer fredagsfrågan no.5

Drottning Silvia blev interjuat av Valter Bengtsson för föräldrar kraft.se 2009
Det här är fredagsfrågan:
Har du (jag tar du istället för Drottningen) personliga erfarenheter av barn och unga med funktionsnedsättningar?
Jag: Jobbmässigt kommer jag ibland i kontakt med barn/unga med funktionsnedsättningar och jag tycker att de oftast är som solskenar med mycket värme i hjärtat. Jag kommer ihåg att när jag var dagisbarn gjorde vi en utflykt till ett hem för downsyndrom-barn. Jag kommer ihåg hur avundsjuka vi var på deras gympasal, deras leksaker...allt var större, bättre. Vi lekte med de och såg ingen skillnad, de var barn och vi var barn, trots att fröken hade sagt innan att vi skulle vara extra snälla och absolut inte fick skratta. Men vi skrattade, vi hade kul med de barn och jag fattade inte varför fröken så allvarlig  var.
Sedan på klassresan i 8. (total pubertär!!) förändrade vår skilärare min syn på människor med funktionshinder. Han var ett Kontaganbarn alltså en människa som har fått en skada pga att mamman tog under graviditet lugnande medicin Kontagan, han var 26 år gammal och  han hade inga armar, hans händer började direkt på axeln (kommer ej ihåg om han hade alla fingrar eller om det fattades även några) I alla fall var han super superduktig på skidorna- han åkte alpin-, han var super skojig/smart och det som var för mig som 14årig imponerande: han hade en tjej typ Claudia Schiffer. Jag tror vi allihopa har fått en hel annan bild av handikappade människor då.

Har Drottningen personliga erfarenheter av barn och unga med funktionsnedsättningar?
– Nej inte i min omedelbara omgivning, men upplevelserna på OS i München fick stor betydelse för mig.
 föräldrar kraft

1 kommentar:

Fröken Grön sa...

Bra svarat, fru Vallmo, - betydligt mer intressant än drottningens!
Reportaget hemma hos oss idag kom faktiskt till tack vare att stylisten kände till min blogg. Tänk, vilka möjligheter "Blogglandia" för med sig!
Önskar dig en skön start på helgen!
/Anna-Karin