tisdag 8 mars 2011

Krebbelchen, Karneval i Köln

Eftersom Åsa var nyfiken på Krebbelchen ska jag visa de här idag och så ska jag skriva upp recept.
Men först lite info om det här konstiga fikabrödet:

Krapfen/Krebbelchen (gamlatyska kraffo:klo, krok) är små söta fikabröd som blir friterad, precis som donats. Kring 1200 fanns de redan med på matsedlarna på klostern och där kallade man de Craphun, som man har ätit innan fastetiden började (precis som semlor).

Krapfen (von althochdeutsch kraffo, „Kralle, Haken“) sind kleinere süße oder salzige Gebäckstücke, oft mit Füllung, die nicht im Ofen gebacken, sondern in heißem Fett (Schmalz oder Pflanzenöl) frittiert werden (Fettgebackenes).
Als Globuli (Kügelchen) waren mit Honig bestrichene und mit Mohn bestreute Krapfen den Römern bereits im zweiten Jahrhundert v. Chr bekannt. Um 1200 findet sich auf klösterlichen Speisezetteln ein Siedegebäck namen Craphun, das sich zu einem Festtagsgebäck vor der Fastenzeit entwickelte.
Wikipedia.de

Recept:
Krebbelchen
2 ägg
1½ dl socker
1 msk mjölk
1 nypa salt
250g keso
250g mjöl
½tsk bakpulver
Man blanda alla ingredienser och sedan friterar man de i olja. Man tar valnöts stora portioner med 2 skedar. När de är guldbrun på alla sidor. Tar man ut de, låt oljan rinner av och sedan pudrar man de med flor- eller vanlig socker.
mmmmmmmmmmmmmmmmhhhhhh!

Och så här ser Karneval i Köln ut: där kallar man karneval även till 5.årstid eftersom alla är i stan, klär ut sig och sjungar, dansar, firar! Saknar det :(

Mer bilder under karneval i Köln där ska jag nu också kika lite runt.
Kölle ALAAF!

3 kommentarer:

Marie sa...

Förstår att du saknar folkmyllret och själva karnevalen, för där du bor finns det väl ingen motsvarighet;)?
Lät gott de där friterade sakerna, vet faktiskt inte om vi har något liknande i Sverige.

Ha en fortsatt fin tisdag:)
Kram♥

Fröken Grön sa...

Det där har jag aldrig hört talas om, men det ser både spännande och gott ut!

En portör är en slags väska i metall där man kan lägga växter som man plockar. Nog ingen som använder en sådan nuförtiden, men förr i tiden hände det att folk samlade på olika slags växter och blommor och torkade dem. Har du inte hör ordet förut så är det inte så konstigt, med andra ord! Det finns nog gott om infödda svenskar som inte har en aaaaning om vad en portör är!

Må så gott!
/Anna-Karin

Kringlor och krusiduller sa...

Tack så mycket för receptet :-)! Jag som trodde att det var en maträtt först, men nu ser jag ju att det är fikabröd. Och fikabröd är alltid intressant förstås :-)! Jag måste absolut testa att göra Krebbelchen någon dag, det låter jättegott.

Låter kul med karneval i Köln. Nej det finns nog inget liknande här i Sverige, vet inte vad det beror på. Kanske är vi svenskar lite trista ibland ;-).

Ha en fin kväll!
Kram/ Åsa