fredag 9 mars 2012

Fredagsfrågan

bild: kvinnojouren-ada.nu

Idag tänker jag ta en politisk fråga! Eftersom det var igår 8.mars internationell kvinnodag och jag tyckte det var för tyst här i min blogg om det och så fanns det inte heller synliga aktiviteter här i omgivning, tar jag en fredagsfråga som Hans Bülow behandlar i sin artikel  i sydöstran 120307.

Behövs internationella kvinnodagen, 8.mars?
Jag: Ja, det tycker jag absolut! Så länge det inte finns jämtställthet mellan kön och fortfarande kvinnor ska underordna sig, tycker jag att det är viktig. Vi har kommit långt här i västvärlden trots att det finns fortfarande mycket att göra. Men jag ser positiv i framtiden för även om stegen i rätt håll går långsamt, så går vi framåt.
 Jag tycker att vi kvinnor själv kan påverka framtiden genom att uppfostra våra barn genom ett jämställt förebild. Nu låter det här kanske fel, för även män har ett ansvar, och den vill jag inte ta ifrån dem!! Men eftersom jag är en kvinna vill jag prata om mitt eget ansvar:  Jag erkänner att jag har tendens att hamna i kvinnofällan: att "ta över" för mycket i hushållsarbeten, planering (ni vet vad jag menar?), att jag själv ibland bygger upp ett tryck: hur jag ska vara: den perfekt frun, perfekta mamman, vi ska ha perfekta huset, ska vara ung, intelllektuell, kreativ,sportig.... ni vet, vad jag menar? Jag tror inte att det finns så många män som sätter sig under press på så många olika ämnen som vi kvinnor kan göra det. För mig personligen betyder kvinnodagen: Calm down!

Såhär svarar Hans Bülow:

Behövs internationella kvinnodagen, 8 mars? Svaret är ja. Det behövs en dag varje år som sätter jämställdheten mellan könen högst på dagordningen. Så länge det finns orättvisor som utgår från kön finns det anledning att ha en internationell kvinnodag.
Men läs gärna hela artikeln som du hittar HÄR, den är jättebra skriven och visar verkligen att det finns mycket att förändra! Vad tycker du? 

2 kommentarer:

creando sa...

Mitt svar blir ja, med viss tvekan...
Jag vet inte om just den här dagen förändrar så mycket egentligen. Mest en dag vi kvinnor tjoar lite glatt till varandra, eller med lite tur får en ros på sta´n. Men arbetet för jämställdhet är något helt annat. Ett djupt rotat mönster som hela samhället, alla vi människor, är en del i. Ett mönster som måste förändras. Vi är på väg, som du skriver, men ibland undrar jag om vi är på rätt väg. Ibland tycks det som att målet är att alla skillnader mellan män och kvinnor ska raderas. Men målet måste väl vara att ta till vara på alla våra mänskliga olikheter, värdera dem lika högt och låta oss komplettera varandra?

Ja, lite så tänker jag på en fredagkväll :)

Ha det fint goa du!
Kramar Kicki

Carina Sjölund sa...

Kikar in och önskar dig en fin kväll!
Hoppas detta kommer fram :)
Kramen♥