söndag 23 september 2012

Elsässer Apfelkuchen

Ja, jag kör idag en tysk recept, av en äppelkaka som jag älskar, som min mamma brukade göra.
Om en liten stund får vi "fika-besök" nu när det är äppelkakatid, som Queen of Kammebornia brukar säga, ska man så klart bjuder på äppelkaka.


Man behöver:
125g smör eller margarin
1 msk socker
1 krm. salt
250 g mjöl
125ml vatten /eller vitvin
600-1kg äpple
2 ägg
1msk socker
2msk vanilinsocker
2,5 dl grädde eller gräddfil
50g socker

Gör ur smör, socker, salt, mjöl och vatten en smördeg. Låt den vila i kylskåpet medan du skär äpplen.
Skala äpplen, delar de i  ½ delar (eller 1/4) och skär med en kniv i dem (ser på kakan så att du förstår)
Gnugga delen i form med avtagbarkant, även upp till kanten, lägga sedan äpplen på degen och strö över en msk socker, låt den grädda i 30min på mellersta rad på 225.

Blanda ägg, socker och vanilinsocker och 2,5dl grädde, häl smeten sedan över äpplen och grädda igen ca. 10-15 min. klart.

Det här skrev jag nu efter en tysk recept, med en dåligt översättning, jag vet, när jag har tid, ska jag fixa till den, så att man kanske förstår det bättre.

Ha en fin söndag!

6 kommentarer:

Lövkojan sa...

Mmm, låter och ser jättegott ut!
Ha en fortsatt smaklig söndag, kram Marie-Louise

Victoria - Elvira Spekulerar sa...

Mums, låter underbart gott!

Kram Victoria

Queen of Kammebornia sa...

Det ser gott ut! Och visst är det fint att passa på nu i äppelkaketid! Kram!

Annes vita rum sa...

Den ser såå god ut:) Ha en fin ny vecka..kram/Anne

Bara Sara sa...

Mums va det ser gott ut!!!

Anna sa...

Ojoj, så gott det ser ut! Måste testas!

Har du kanske nåt bra recept på apfelstrudel att dela med sdig av?
Kramen!