tisdag 27 november 2012

Ångest är smittsam - precis som trygghet

Den här rubriken hamnade i mitt huvudet. Har sett den i en läkartidning. Artikeln till den här rubriken var tyvärr ingen riktig höjdare, jag hade faktiskt förväntat mig någonting helt annat. Det handlade om hur viktig det är, att man som läkare utstrålar trygghet, att ångest och osäkerhet sprider sig vidare till andra medarbetare och såklart till patienten.
Ångest är smittsam- precis som trygghet. 
 Rubriken har  utlöst hos mig helt andra tankar. Eller kanske inte helt andra, men min fokus ligger mer på att känslan i rummet sprider sig. De onda och de goda. För mig betyder det ju att man kan styra omgivingen, mer än man tror.

Vi kan sprida med att vara lugn trygghet, vi kan sprida glädje med varma ord och en positiv inställning. Vi kan höja upp stämningen med en god skratt. Det goda sprider sig i rummet/omgivningen.

Jag förkniper det med Queen of Kammebornias filosofi om goda spiralen. 
Allt det här är inget nytt, sedan länge finns det ordspråket: Som man ropar i skogen får man svar.

Men ibland när hamsterhjulet snurrar alltför fort, så  glömmer vi  hur mycket inflytande vi själva har, och vilken roll våra känslor har i allt.  Vi kan bidra till en bättre värld mer än vi tror, även om man inte är en Mahatma Gandhi, det räcker att vara sig själv och bara vara medveten att:

Dåligt humör är smittsam - precis som glädje
Den insikten räddade min dag! Kram till er alla!

3 kommentarer:

creando sa...

Det är verkligen sant. Det där om att man får tillbaka av det man själv ger. Viktigt att tänka på!

Kramar

frk. Frida Fortissima sa...

Så stark och tänkvärd rubrik. Så hoppfull eller så hopplös beroende på vilket sätt man väljer att betrakta den på....
Kram,
Frida

Queen of Kammebornia sa...

Ja, starkt och tänkvärt. Och visst kan vi påverka mycket. Det är inte alltid vi tror det eller alltid vi orkar, men vi kan och bara det är ju hoppfullt! Kram!!!