tisdag 6 maj 2014

En snabbtripp till Grekland


Vi har varit i  Grekland (Thessaloniki) i  4 dagar kan man säga +två dagars resar. Vi firade Påsk med våra underbara grekiska vänner och deras familjer och träffade även mina föräldrar där.
Tyvärr har jag inte så många bilder av bergbyn där vi åt en killing. Har faktiskt inte en enda bild av den fantastiska maten vi fick där. Och bemötenadet!!! det är svårt att beskriva, det måste man bara har varit med om.

Vi är alltid jätteintresserad av andra kulturer och därför tyckte vi att det var en fantastisk möjlighet att se andras påskfirande, och när våra vänner inbjöd oss till Grekland för att fira med dem Påsk så kunde vi inte säga nej.
Att det inte skulle bli en strandsemester visste vi redan innan och vädret var tyvärr inte heller sådär hundra procent, men det spelade ingen roll.
Vi kom dit på skärtorsdag middag och efter att ha checkat in i Touristhotel så gick vi genom staden och landade i en fin strand/havsbar där vi bara satt och njöt.
Sedan blev vi erbjuden på en fantastisk middag hos vår kompis föräldrar. Under grekisk ortodoxa fastetid så ska man inte äta: kött, fisk, mjölkprodukter och olivolja.
Och vi fick då smakar på en "enkel (herregud det var inte alls enkelt) skärtorsdagsmiddag.
Det fanns massor med grönsaker på bordet, som tex friterade squash, grekisksallad utan feta, nån bönorrätt, vildspenat och så fanns det grillad bläckfisk och kokade SNIGLAR med lök. och masssor mer som jag bara inte kom ihåg.
Men hörni sniglar och alla som har följd mig lite grann de vet att jag och sniglar, usch det går typ inte. Men när pappan då berättade att han hade plockat själv (UUAHHH) och att de verkligen smakar gott! Så provade jag EN! Fattar ni, jag åt en SNIGEL! När jag tänker på det så kliar det fortfarande i mina fingrar, det mest besvärliga var faktiskt att ta de ur sitt hus. Men sedan kunde jag ÄTA en och den smakade faktiskt inte dumt! Definitiv inte, men det var som sagt svårt att ta dem ut ur huset så det blev bara en men ändå är jag superstolt på mig.

Sedan gick vi för en liten stund i en grekisk ortodox kyrka, där stannade vi inte så länge (eftersom vi förstod ju ändå ingenting) trotsallt var det spännande.
Långfredag åkte vi till Kavala och där träffade vi mina föräldrar som hade åkt med husbil till Grekland och vi som trodde att vi bara kunde vara med de en stund blev helt förvånad, från och med den stunden våra grekiska vänner fick veta det så var det självklart för de att mina föräldrar skulle vara med oss hela tiden.
Och det var fantastisk som sagt bemötandet av alla, så varm öppen och underbart! Det värmer hjärtat direkt när jag tänker på det.
På lördag/söndag så var vi i en liten bergby och där har vi varit de första utländska personer som har kommit dit och tom tyskarna och farföräldrarna som bara kunde grekiska var som himlafina, ni kan föreställa er de som två gamla rynkiga människor som finns på greksik yoghurtburken så fina.
Men om det skriver jag mer när jag har fått bilderna av mina föräldrar!

Och nu slutar jag här blev dock mer än jag trodde! Ha det bäst och hoppas att jag inte tråkade ut er, ibland kan ju semesterberättandet göra det! ;)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mysigt med Grekland & så fina foto ♡ ...

/Kram

I Phocus sa...

Men va spännande, roligt och mysigt. Sånt tycker jag också är väldigt spännande och jag önskar att jag hade ekonomi till att resa. Kram