torsdag 25 september 2014

Böcker och e-böcker resonemang

Jag tycker om böcker och då menar jag inte bara att tycker om att läsa,  jag menar att jag tycker om boken i sig själva. Speciellt nya böcker, jag älskar att gå till bokhandeln och "ta i" nya böcker.  Jag älskar tom med lukten av nya böcker. Så det spelar ingen roll vart vi är (speciellt när vi är i  Tyskland) så är jag bara tvungen att gå i en bokhandel.  Jag föredrar pocketböcker en himlabra uppfinning för någon som mig som älskar att läsa i badkaret och inte vill strula  till detmed omslaget och  att håller upp en onödig tung bok. Jag  älskar också att äga böcker speciellt när de har berört mig.  Det är så att jag vill ställa tillhörda känslor med boken i bokhyllan och bara när jag ser boken så kan jag sucka och framkalla känslor. Konstigt? Ja kanske.
Jag är uppvuxen med massa böcker omkring mig och det är kanske därför, att mina föräldrar är flitiga läsare och hemma hos de, hittar du överallt böcker. Vi (mina bröder och jag) hade en stor vägghyllar i vår lekrum med alla möjliga barnböcker, från Enid Blyton till Karl May-böcker, faktaböcker som var speciellt riktat mot barn, deckare, äventyrböcker, comicserier, typ allt. Vi fick alltid minst en bok till jul eller födelsedag och vi älskade det. Min mamma brukade skriva namn och årstid i varje bok innan vi fick det.  Det var som en egen liten bibliotek. Till riktiga bibliotek gick jag också mycket när jag var  ungdom, och det kändes inte som ett problem att lämna böcker tillbaka efter en viss tid.
Men jag slutade nog med det när jag började jobba och den där underbara obegränsade tid att läsa försvann.  Det stressade mig att lämna tillbaka böcker och som jag inte hade hunnit läsa ut. Och sedan tjände jag ju pengar och då kunde jag lika gärna köpa böcker.  Kanske började allt så. Men genom att ha fått en surfplatta så har jag faktiskt provat läsa e-böcker, som jag lånade från biblioteket.
Och det är inte alls så dumt som jag trodde.
men först ska jag pratar om de sista "riktiga böcker" jag har läst:


Maeve Binchy s Allt för Frankie. Jag köpte boken på rea och den är sådär. En medelålders kvinna kommer från USA till England och rättar upp deras liv.  För min del fattas det lite drama, det är för mycket frid och fröjd i boken. Dock lättläst med fina karakterär. Men som sagt den där kvinnan lyckas med allt. Lite tråkig.
Sedan läste jag Analfabeten som kunde räkna från Jonas Jonasson, samma stil som Hundraårigen dock bättre att läsa. Jag tröttnade faktiskt lite vid Hundraårigen och tyckte att det blev lite för mycket osannolika situationer som han hamnade i. Och så är det lite med Analfabeten också, men inte så att jag tröttnade. Rolig bok, jag tyckte speciellt om idén med Holger1 och Holger 2.

Och så Kärlekenshistoria av Nicole Krauss, min dotter gav mig boken, hon trodde att jag skulle tycka om det. Hon var tvungen att läsa den i skolan, så jag tänkte aha en enkel bok. Men det var det inte, en bra bok med nivå.

Men jag har läst mycket mer under sommaren. Faktsiskt, jag läste gamla böcker från hyllan en som jag första gången jag läste den grät och grät och grät, och boken har alltid varit en sån "sorglig-bra" bok.  Schlafes Bruder heter den och tyvärr finns den inte översatt till svenska.  Det var bra att jag läste den andra gången, för det tappade den där "skräck-jag kommer att gråta snart" för jag visste ju vad som hände. Så jag grät inte alls. Nu är det bara en mycket bra bok.

Och så läste jag e-böcker som sagt från biblioteket. Jag laddade ner appen Bluefire Reader gick in på ortens bibliotek via safari och letade mellan e-böckerna. 
Jag läste Veronica Roths Divergent och Insurgent 
 och väntar nu bara på Allegiant.  Sååå bra böcker alltså superspännande,  och är också en ungdomstriologi precis som Hungergames, dock är handlingen annorlunda dock även en samhällsfiktion. Det finns brutala ställen i boken, men eftersom min fantasi eller min föreställningskraft är inte så visuell så gick det ändå bra att läsa. Blir säkert annorlunda när jag ska se filmen (Det brukar alltid vara så.) 
Men de böckerna rekommenderar jag definitivt!!!

Och så läste jag 
Joyce Carol Oates Lilla himlafågel. Även den läste jag som e-bok. Efter att ha läst Läsarna från Brokenwheel. Som jag verkligen tyckte om, så försöker jag läser böcker som blir rekommenderad där.det fanns så många böcker nämnd där som jag hade läst och själv tycker om, så har jag fått för mig att även läsa de "rekommendationerna" som jag inte har läst. Och till de tillhör faktiskt författaren Oates. Lilla himlafågel är en bra bok, bra skriven, och det var inte sista Oates jag har läst. 

Och till sist alltså resonemang över e-bok lånet.
Här kommer alltså fördel och nackdellista.

Fördelar med att låna/Läsa en e-bok:
Om du ändå tar med dig din surfplatta, så finns boken där. Ingen extra tungt, 
Man kan förstora texten om det skulle behövas.
Man måste inte vara online.
Bäst för mig är inställning på Nattljus!! Jag stör inte maken när jag inte kan sluta läsa. Jag behöver inte tända ljus! Det är min topp-fördel!!!!

Nackdelar 
Jag vågar inte läsa med surfplatta i badkaret.
Det luktar inte bok.
Ute kan dagsljuset/sol blända lite grann.

Inte så många nackdelar, eller hur?
Men nu räcker inlägget, usch vad långt det har blivit, hoppas att ni orkade läsa alltihopa!


1 kommentar:

Den där Victoria sa...

Klart jag orkar läsa hela inlägget :) . Böcker är också min passion, dessvärre blir det inte av att läsa lika mycket som förr, då surfandet har tagit över dessvärre. Jag läser mest under semestern och då är det pocketböcker som gäller.

Kram Victoria