fredag 21 november 2014

Tillbaka med en fredagsfråga: Är det lätt att nå en känsla av flow?


Hej, känns nästan så att jag måste snart presentera mig på nytt så länge jag har varit borta här. Fredagsfrågan handlar om flow, och det kan jag tyvärr inte säga att jag har haft den här på bloggen.
Men, jag har kommit ur det värsta med min november-blues och nu försöker jag bara fokusera på advent och jul och sant.

Men idag blir det en fredagsfråga som jag hittade i DN.se fick musikern Karin Hammar. Hela intervjun hittar du HÄR

Men innan jag svarar tänkte jag förklara flow lite bättre. För mig betydde det ju alltid att det rullar på. Att det går runt och har en bra flyt på saker.

Wikipedia beskriver det såhär:
Flow är ett begrepp inom psykologi. Flow är ett psykiskt tillstånd som uppstår då en person med tillräcklig medvetenhet ägnar sig åt en verksamhet med ett definierat mål. Mihály Csíkszentmihályi är upphovsmannen till begreppet och är professor i psykologi. Han är utbildad på University of Chicago och har bland annat gett ut ett flertal böcker som "Flow", "The Evolving Self", "Creativity, and being Adolescent".
Flow kännetecknas av: Att koncentrationen intensifieras, att medvetenheten ökar och att känslan av passerande tid upphör. Efteråt upplever man en känsla av tillfredsställelse inombords.

Så efter min uppdatering känns det nu att jag kan svara på frågan bättre? Vi får se:
Är det lätt att nå en känsla av flow?
Jag: Första svaret blir NEJ! Dock kan jag få en känsla av flow när jag sysslar med händerna, när jag har tänkt ut mig någonting eller när jag har sett någonting som jag vill prova själv och jag kan ta den tiden det behövs så kan jag få en sån känsla.  Efter avslutade pysselprojekt där jag är nöjd med resultatet. Även när vi staplar ved i vedboden, man bara jobbar och plötsligt är vedboden full med ved och högarna har försvunnit en underbar känsla.  Speciellt när jag jobba med ved eller i trädgården, uppnår jag det mest eftersom där vet jag, nu ska jag bara ägna mig åt det här och inget annat. Annars i vardagen så är det lätt att jag stressar upp mig och är inte med huvud och själen på den saken jag håller på med. Medan jag bakar så tänker jag på nästa sak jag ska göra. Jag är i huvudet redan ett steg vidare.  Men jag har blivit bättre i det, jag tränar på det att verkligen koncentrera mig på det jag håller på med och då ökar chansen enormt att nå en känsla av flow!

Såhär svarade Karin Hammar:
Är det lätt att nå en känsla av flow?
-Nej, jag måste jobba och anstränga mig. Det viktiga är att lära sig hantverket, vad det än handlar om. I mitt fall då i första hand om musiken. Men även när jag bakar måste jag kunna grundernam, annars blir limporna eller bullarna oätliga. Jag lärde mig baka av mamma och nu kan jag improvisera och testa mig fram. När jag arbetar med en deg kan jag uppleva flow.
    Hur är det för dig? Hur uppnår du en känsla av flow?

Inga kommentarer: