måndag 29 augusti 2011

Åh du härliga äppeltid!

Just nu är det äppeltid och det verkar så att alla bloggare jag följer har fått många i år. Det verkar bara vara jag som fick så lite som aldrig förrut :(  
Det är typiskt för mig faktiskt ifjol fick jag efter alla infrysingar alla pajer jag hade gjort en recept till en äppeldricka, som jag hade tänkt prova i år, men nu är jag mån om mina få äpplen som jag har och gör det som jag brukar göra med dem. Men ni som har så många äpplen ska få recept i tid, att ni hinner och kanske kan provköra den åt mig ;)

Äppeldricka
5 kg äpplen sköljs och delas. koka upp 4l vatten. tillsätt 2tsk natriumbensoat.
slås över äpplerna.
Låt stå 1dygn .
Rör om sedan
Dygn 2: Sila upp saften, tillsätt 2kg strösocker (kanske lite mindre?) och 50g Citronsyra.

Som sagt jag har inte provat den men det låter inte så farligt, kanske det tar lite tid. Men jag skulle vara tacksam om kanske någon vill prova det. (Förhoppningsvis får vi flera äpple nästa år)

Det som jag brukade göra som sagt förrutom äppelkakor/ äppelpajer och frysa in dem, det var att göra torkade äppelringar. Mmmmh så gott. Här kommer även recept av den:

Äppelringarreceptet kommer från den här boken Gamla goda tips & hemligheter (Det Bästa) en otrolig fin upplagd bok, här hittar man såååå otrolig många tips. 

Så här står det i boken och torkningstid är då mellan 6-12 timmar,

men jag behålla skålen (eftersom under den finns vitaminer) och jag kör dem inte heller i ugnen. (Min pappa byggde om ett gammalt torkskåp för att torka  massa olika sorter med frukter i den) men jag gör så här:

 
Som ni ser är det här bara visningsbilder, jag brukar göra dem när vi börjar elda och värma upp huset. Det behövs inte än, men jag ska se om dem även torkar så här utan att mögla. (Det tar säkert mer tid, men annars är dem i 2dagar klart och då hänger hela "köksdukgömmare" full med äpplen. Så gör jag.

Hoppas någon har nån nytta av det här! 

Imorgon blir det bröd! Oj vad spännande!

7 kommentarer:

Hildas hem - Sofia sa...

Det är så härligt med dessa skördetider då träden dignar med frukt. Det verkar gott med äppelringar! :)

Jag önskar dig en fortsatt härlig tisdag!
Kram Sofia

carinasjolund sa...

Hos oss är det ovanligt mycket äpplen i år!
Men jag brukar aldrig göra någonting av dom, dom bara ligger på backen och skräpar :)
Kramen fina du♥

Fröken Grön sa...

Åppelringar var ingen dum idé!
Vårt äppelträd beter sig helt märkligt i år, EN enda gren är smockfull av äpplen och på de andra växer det bara enstaka frukter.
Må så gott!
/Anna-Karin

Fröken Grön sa...

ÄPPELRINGAR ska det ju naturligtvis heta...

Ullis sa...

tack för recepten! De ska provas! Jag gör inget speciellt med mina äppelkransar, men som sagt de håller inte så länge, kanske en vecka. Det beror säkert på temperaturen ute om de blir dåliga fort.
Ha det bra Ute!
Ullis

Elvira sa...

Hej käraste Ute! Jag har haft problem med att kommentera härinne hos dig, men nu så, har jag kommit på hur jag kan göra :) .. Men jag har kikat in här varje dag och läst, ska du veta. Goda recept du bjuder på.

Kram Elvira

Ullis sa...

Har kollat in dina mormorsrutor, och jag hade behövt dig här hos mig nu så att jag vet att jag gör rätt! Jag hoppas att med lite träning kunna virka en sådan filt som du håller på med, det är mitt mål!
Ha det bra!
Ullis