Det finns för mig faktiskt inte så mycket som är bättre än att äta en skiva av självgjord (nyttig) bröd med egna tomater ovanpå! Då kommer min ÅH-vad-är-jag-bondaktig-känsla igen! YEAH och MUMS!
Recept:
5dl havregryn
2dl grovt rågmjöl
1dl rågkross (jag tog vetekross, för det var det jag hade hemma;) )
1dl linfrön
2 tsk salt
1msk mörk sirup
7dl vatten eller mjölk
2msk olja
50g färsk jäst (jag tog torr jäst, för en sådan påse har jag alltid hemma)
ca. 8 dl vetemjöl special (fullkorn)
1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön, salt i en degbunke. Värm vätskan till 37*C och rör ner den sirup och oljan i mjölblandningen.
2. Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca. 5 minuter (i maskin). Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca. 30 min.
3. Lägg ett bakplåtspapper på plåt. knåda lite degen till i bunken och lägga den sedan på plåten, gör en fin limpa, skära lite in degen. Låt jäsa övertäckta ca. 30 min. igen. Sätt på ugnen 225´C
4.Grädda mitt i ugnen ca. 40-45 min.
5. Låt brödet kallnar på galler overtäcka med bakduk.
3 kommentarer:
Åhh, så gott det ser ut!
Finns det något smaskigare än nybakat bröd?
Må så gott, Ute!
/Anna-Karin
Hembakat bröd=kan inte bli godare!
Synd att man inte gör det så ofta bara...
Vad fin bilden blev du tagit på klädnypan, rätt känsla:)
Kram Helena
Hembakat smakar alltid bäst :)
Det är så synd att man kommer sig sällan för att baka!
Ha en fin dag!
Kramen♥
Skicka en kommentar