Idag har jag äntligen gjort någonting som jag verkligen länge hade tänkt att göra. Min egen surdeg! Jag trodde hela tiden att det var "jobbigt" och avancerat att göra den själv, därför vågade jag inte ens att kolla upp ett recept. Men eftersom jag har blivit så otrolig trött på alla osötade brödvarianter på affärena och att jag fick min så fina köksmaskin, har jag äntligen kommit igång.
Och det bästa med allt receptet var inte svårt:
Här kommer min surdegsrecept som jag hittade i en tysk bakbok som jag varierade lite,( eftersom i Tyskland har mjöl nummer (dem visar grovheten av mjölet)) med Leilas surdegs recept. Så det blir spännande att se vad som händer om 3 dagar, när surdegen är klart. ☺
Utes surdeg:
10g jäst
4 dl ljummet vatten
4 dl mjöl (ekologiskt, då är det inte så fint)
lösa upp jäst i ljummet vatten, sätta till 4 dl mjöl, blanda allt ihopa. täck över bunken och låt den står i rumstemperatur i 3 dagar.
Det ända som kanske känns jobbig är att vänta i 3 dagar. Det blir verkligen spännande att se vad som händer.
Håll tummarna åt mig!
PS: även till ikväll till min surströmming smakprov. ;)
4 kommentarer:
Spännande med surdegen:)
Du kommer att ÄLSKA surströmming, det är såååå gott!
Kram♥
Vad spännande!
Vill gärna se fortsättningen på detta!
Ha en fin helg,kram Marie-Louise
Ska bli spännade att se hur det blir!
Lyckliga du som får äta surströmming :)
Du får gärna äta en åt mig oxå *Ler*
Kramen♥
Surdegsbröd är supergott, men för en otålig själ som mig så tar det alldeles för lång tid att förbereda innan man får äta det. Det är ju nästan som att ha en sån där "tamagochi" som var så poppis för några år sen, som man måste hålla på och mata om den ska hålla sig i liv!
Ska iallafall bli spännande att se hur det går för dig, - heja heja!
Ha en fortsatt skön helg!
/Anna-Karin
Skicka en kommentar