Lakritsknäck (ca. 60st.)
2dl socker
2dl vispgrädde
2dl ljus sirap
15 turkisk peppar (karameller)
2msk smör eller margarin
1. Krossa karamellerna fint i en mortel.
2. Blanda socker grädde och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca. 125´C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter.
3. Rör ner karamellkross och matfettet. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
Kulprovet: Häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går det att forma till en kula är knäcksmeten färdig.
Jag önskar er en underbar 2. advent!
5 kommentarer:
Lakritsknäck var helt nytt för mig! Det tror jag att maken här skulle tokgilla :)
Kramar
Vilken rolig idé, lakritsknäck! Har jag aldrig sett:)måste vara gott för en lakritsälskare som jag:)
Mysig dag låter det som , kram Marie-Louise
Tack för receptet, det kan nog bli något att göra till helgen när vi får tre små flickor på besök som behöver roas och gott godis går alltid hem.
Agneta kram
Gubben min är lakritsnörd så jag kanske skulle göra ett gång till honom.
Hoppas du haft en fin dag!
Vad det låter fint!
Skicka en kommentar