onsdag 26 mars 2014

Snart vårstädning pågång? Här kommer 10 tipsNär man är ägare av en Mr. Proper- Putzbuch, då finns det egentligen bara två alternativ varför man äger en sån:
a) man är den absoluta städ-fanat och älskar att gå runt med dammduken här och där och huset strålar och blinkar...
eller så 
b) behöver man hjälp med precis det städningen.

Äh, jag är ägare av boken och vilken alternativ skulle då passar mig?????
Och det blir värre när jag avslöjar att jag fick den av min kompis!!
Vad ville hon säga med det? ;D
Vi kan definitiv utesluta a-typen! Men någon slags messi är jag inte heller.

MEN, jag älskar såna där små tips, jag läser alltid i tidningar artiklar typ: 5 snabba städtips, eller
Såhär får du bort tuggummi ur håret ni vet, de där små artiklar som ska hälpa till att göra städningen roligare eller enklare. Även om jag tyvärr glömmer några. för det där med tuggummi i håret, var det inte olivolja???
Har sällan det, så tyvärr kommer jag inte ihåg det, men snart kommer jag läsa ett sånt tips igen, det gäller bara att vänta, för fläckar försvinner inte, eller ju då? (nu blev det konstig)

Och eftersom jag har en sammelsurium av städtips (kanske är jag en oeffektiv städnörd!) så kommer här mina 10 bästa , självanvändade städtips:
  1. Tyvärr blir det nu direkt från början flum/flum, men det här tipset är precis av en sån artikel jag pratade om och sedan dess gör jag det och inbillar mig att jag har blivit effetkivare: Städa alltid från vänster till höger dvs. börjar i ett rum i höger hörnet och så går du runt! Varför? Ja, man skulle som sagt bli mer strukturerad och effektivare, och jag har provat och kan hålla med.
  2. För att putsa fönster hittar man ju massor med tips, för att "polera efter" kan man använda tidningar.. men jag använder en gammal nylon-strumpbyxa, fungera bäst enligt mig. (även spegel)
  3. Använd aska för att rengöra glasskivan på braskaminen har tipsat redan om detta här med bildbevis. Fungera även i porslin diskho. 
  4. Djurhår eller lint på kläder och ingen "lint-rulle" (kan inte namnet på det där på svenska, hoppas ni vet vad jag menar)???  Använd etiketter från duschgel, lotion eller schampoo, min kompis sparar/häftar de på insidan av kläderskåpet så att hon alltid har några första hjälpen-grejer där. 
  5. Alla mattor älskar snö. Att slå lätt på de när de ligger i snön gör att mer smuts kommer ut än, när man dammsuger och mattor ser fräschare ut.
  6. Nu kommer en flum/flum igen, när du städar försök vara medveten om det, lägg all koncentration på det och försöker inte gå vidare med tankar på nästa steg, (det tränar jag på just nu) tipset kommer från Thich Nhat Han boken ögenblickens under 
  7. Rostfläckar på besticken efter tvätt i diskmaskinen? Lägg två kulor alufolie i bestickhållaren.
  8. Mikrovågsugn rengör jag såhär: fyll en skål med vatten, ättika och diskmedel, ställ in det i mikron på 5min., sedan kan man lätt rengöra ugnen utan att anstränga sig, OBS: skålen blir riktig varmt!
  9. Thermoskannan rengör jag med bakpulver och varmvatten, låt stå några timmar och sedan sköljer ut noga.
  10. Trädskålar blir fint med lite självgjort polering av salt och olivolja.

Ha, redan 10 tips det gick ju bättre än jag trodde! Har du några såna små hemligheter, eller är jag verkligen en städnörd? Så nu är jag väl laddat inför vårstädningen,.... men först lite kaffe i solen.....


Ha det bäst!

1 kommentar:

Den där Victoria sa...

Hurra vilka bra städtips, det här ska jag baske mig skriva ut och sätta på anslagstavlan här hemma.

Ett av mina tips är ett som är liknande på din lista, städa ett rum i taget, en grej som jag övar på ständigt, då jag har en tendens att städa lite här och där i hela huset emellanåt.

Kram kram